Nieuw kantoor!

foto gevel

Vastgoed Desmedt is (een beetje) verhuisd. U kunt ons vanaf heden vinden in ons splinternieuw kantoor, gelegen in de Meensesteenweg 167/01 te Izegem. Tot binnenkort!

Vastgoedprijzen blijven stijgen.

De prijs van al het vastgoed is vorig jaar gestegen. Woonhuizen werden 2,1 procent duurder en de gemiddelde prijs van appartementen steeg met 2,8 procent. Dat blijkt uit de cijfers voor 2013 van de FOD Economie.

De cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie slaan op de markt van de bestaande woningen. Daarin is één trend waarneembaar: alles is vorig jaar duurder geworden.

Wat woonhuizen betreft steeg de prijs met 2,1 procent. Gemiddeld betaalde je er in 2013 197.616 euro voor. Voor villa’s gaat het om 332.603 euro en de Belgen betaalden voor een nieuw appartement gemiddeld 207.886 euro.

De goedkoopste provincie van Vlaanderen blijft Limburg, waar de prijs van een woonhuis 183.251 euro bedroeg. Ter vergelijking: in Vlaams-Brabant kost een huis gemiddeld 376.792 euro.

De goedkoopste Vlaamse gemeente is dan weer het West-Vlaamse Mesen, met gemiddeld 116.938 euro voor een woonhuis. Kraainem is het andere uiterste met 376.792 euro. De grootste prijsstijgingen van woonhuizen waren dan weer in Brussel te noteren. Er kwam 4,3 procent bij.

Ook de villa’s, de appartementen en de bouwgronden werden duurder.

Bron: Het Nieuwsblad

Belgische woningmarkt niet overgewaardeerd; vastgoed blijft een veilige belegging.

Belgisch residentieel vastgoed is niet zwaar overgewaardeerd. Dat concludeert de dienstengroep Deloitte op basis van een vergelijking van de woningmarkt in twaalf Europese landen van 2008 tot 2011. De studie werd door sommigen enigszins ‘een verrassing’ genoemd, al was dat niet meteen het geval voor de vastgoedsector. ‘Datgene wat we al maanden zeggen, wordt nu ook ondersteund door grootschalig onderzoek’. Merkwaardiger is echter dat het nieuws amper de pers haalde in tegenstelling tot de ongenuanceerde studie van The Economist, die het tegendeel beweerde.
Een vastgoedinvestering blijft dus een veilige belegging in België.

Een vastgoedinvestering blijft dus een veilige belegging in België.

Voor België komen we inderdaad tot andere conclusies dan wat onlangs in sommige internationale zakenmagazines stond’, liet Jean Loozen van Deloitte optekenen in De Tijd, de enige krant die er dit weekend ruimte voor vrijmaakte…. Als de Belg veel voor een woning betaalt, is dat vooral omdat hij ruim woont, zo menen de onderzoekers. Voor nieuwe woningen betaalt hij 2.000 euro per m². Daarmee zit ons land op het West-Europese gemiddelde, net als Oostenrijk (gezonde markt) en Nederland en Spanje (minder gezonde markten). Woningen in Frankrijk (3.700 euro per m²), het VK (3.000 euro per m²) en Italië (2.800 euro per m²) zijn beduidend duurder.

De stijging van de transactieprijzen voor nieuwbouw in België bedroeg in 2011 3 procent, in lijn met de inflatie. Frankrijk (+6,2%) en Duitsland (+4%) kenden sterkere stijgingen. Spanje (-5,6%) en Hongarije (-23,5% in euro) noteerden de sterkste prijsdalingen.

De studie van Deloitte relativeert ook het ‘peperdure’ imago van Brussel, Antwerpen en Gent.

Nieuwe woningen werden er verkocht voor een prijs per m² die respectievelijk 30, 25 en 20 procent hoger lag dan het nationale gemiddelde (2.000 euro per m²). Voor Parijs en Frankfurt bedraagt die meerprijs respectievelijk 100 en 150 procent. Paris heeft een gemiddelde prijs van meer dan 8.000 euro per m².

Beleggingsvastgoed in Brussel als hoofdstad van Europa, Antwerpen en Gent is dus niet overgewaardeerd.

Een woning van 72 m² kost de Belg 4,2 jaar brutoloon. Enkel Denemarken (2,4 jaar) en Duitsland (3 jaar) doen beter. De andere landen gaan van 6 jaar (Oostenrijk) tot 9 jaar (Frankrijk). Daarbij werd wel gewerkt met brutolonen. Die zijn in België van de hoogste in Europa, maar worden wel zeer zwaar belast.

Positief is de relatief lage hypothecaire schuldgraad van België: die bedraagt 43 procent in verhouding tot het bruto binnenlands product. Denemarken en Nederland komen boven 100 procent. De residentiële schuld per capita is in Nederland (38.010 euro) 16 keer groter dan in Duitsland (2.360 euro). België zit met 15.000 euro in de middenmoot.

In Spanje werden in 2011 ondanks de crisis nog 6,5 woningen per 1.000 inwoners afgewerkt. België kwam in 2011 nauwelijks boven het Europese gemiddelde uit (3,9 woningen). De woningvoorraad (aantal woningen) ligt in België bijna 20 procent onder het Europese gemiddelde (559 woningen per 1.000 inwoners). De kans op een overaanbod in België is beperkt. Het aantal uitgereikte bouwvergunningen is ook gedaald.

Bron: www.vastia.be

Streetview

Bij elk pand vindt u onderaan een map terug met de precieze ligging.

Op de kaart kan je inzoomen, en ook het pand bekijken met Google Streetview.

Daarvoor dient u het gele mannetje dat links bovenaan de kaart staat naar de precieze plek te slepen.

25/01/2012: Nieuwe website gelanceerd!

We zijn trots te kunnen melden dat onze vernieuwde website sinds vandaag online staat!

Er werd vooral rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid naar onze bezoekers toe.

Mocht u toch opmerkingen of suggesties hebben, laat ze dan gerust weten in een reactie hieronder.